top of page

İNEK SÜTÜ ALERJİSİ

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2022

İnek sütü alerjisi çocuklarda en sık görülen ve en erken ortaya çıkan besin alerjilerinden birisidir. Süt alerjisi inek sütü ve veya inek sütü içeren bir gıdanın alımından sonra bebek veya çocukta baığşıklık sisteminin anormal tepki göstermesine denilmektedir. Süte karşı alerji süt içindeki kazein, beta laktaglobulin, alfa laktaglobulin gibi en az 20 çeşit proteine karşı gelişebilmektedir. Süt alerjisi belirtileri genellikle doğumdan sonra ilk 6 ayda ortaya çıkmaktadır. Bir yaşından once yaklaşık 20 bebekten birinde görülmektedir.Süt alerjisi ağız etrafında kızarıklık, vücutta kızarıklık, egzama, kakada sümüklenme, kakada kan, kusma, ishal ve hatta çocuğun hayatını etkileyebilecek kadar ciddi reaksiyon olan alerjik şok gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Süt alerjisinin belirtileri genellikle yoğurt verilince, inek sütü içeren bir gıda verilince veya bebek mamaları verildikten sonra ortaya çıkar. Süt alerjisi sadece anne sütü alan bebeklerde daha az görülmekle birlikte görülebilir Çünkü anne sütünden annenin tükettiği süt ve süt içeren gıdalardaki alerjik maddeler anne sütüne geçmesi ve bebek tarafından alınması nedeniyle gelişir.

İnek sütü alerjisi belirtileri nelerdir ?

İnek sütü alerjisi vücutta bir çok belirtisi olabilir. En sık deride ve mide barsak sisteminde belirti vermektedir. Süt veya süt içeren bir gıdanın alımından sonra halk arasında kurdeşen denilen dudak etrafında kızarıklık veya vücutta kaşıntılı kızarıklık şeklinde veya yanaklarda, boyunda, kulak arkasında, eklem yerlerinde kızarıklık şeklinde kendini gösteren egzama diğer adıyla atopik dermatit şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ayrıca tedaviye cevap vermeyen genital bölgede pişik şeklinde de kendini gösterebilir.

Bebeklerde özellikle ilk 6 ayda genellikle kakada sümüklenme, kakada kan görülmesi, makat etrafında kızarıklık şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bunun dışında kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı ve kabızlık şeklinde belirti verebilir.

Bazen ciddi süt alerjisinde vücutta yaygın kurdeşen, nefes sıkışması, nabızda artış ve tansiyon düşüklüğü ile kendini gösteren alerjik şok yani anaflaksi dediğimiz tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum süt içeren bir gıdanın çok az miktarının bile alınmasıyla gelişebilir.

Süt alerjisi belirtileri süt içeren gıda alımından sonra 2 saat içinde olabildiği gibi 2-3 gün sonra hatta 1 hafta veya nadiren 1 ay sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte belirti verenler daha ciddidir.

İnek sütü alerjisi teşhisi nasıl konulur ?

İnek sütü alerjisi belirtileri olan çocuklarda tanı ciltten alerji testi, kandan alerji testi, inek sütü alımına ara verilmesi ve inek sütü yükleme testleri gibi testlerle birlikte çocuk alerji uzmanları tarafından konulmaktadır.

İnek sütü alerjisi tedavisi nasıl olmalıdır ?

İnek sütü alerjisi tanısı konulduğunda, tedavide ilk yapılacak şey inek sütü içeren bütün gıdalardan kaçınmaktır. Bebeğin beslenme yöntemi önemlidir. Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa annenin inek sütü içeren besinleri almaması gerekmektedir. Eğer bebek anne sütü almıyorsa inek sütü alerjisinde kullanılan tam hidrolize veya aminoasit bazlı mamalar kullanmalıdır.

Eğer inek sütü alımı ile şiddetli belirtiler oluyorsa o zaman tehlikeli durumlardan korumak için adrenalin otoenjektörü bulundurulmalı ve belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen uygulanmalı ve hemen en yakın bir acil servise başvurulmalıdır. Adrenalin oto enjektörünün kullanım rehberi için linke tıklayınız

İnek sütü alerjisinde anneye ve bebeğe uzun sureli diyet uygulamadan önce öncelikle çocuk alerji uzmanlarınca kesin teşhisin konulması için gerekirse önce anneye sonra bebeğe yüklemeler yapılması doğru bir yaklaşım olacaktır. Gereksiz yere sadece kan tahlili ile veya alerji testi sonucu ile uzun sureli diyet yapılması doğru bir yaklaşım değildir.

İnek sütü alerjisinin kendiliğinden geçmesi mümkün mü?

İnek sütü alerjisinin düzelmesi öncelikle inek sütü alerjisinin ciddiyeti, diğer gıdalarla alerjinin de birlikte olduğu çoklu gıda alerjisiniin olup olmadığı, birlikte astım ve alerjik nezlenin olup olmamasına göre değişmektedir. 5 yaşına kadar %90 düzelmektedir. Düzelmeyen vakalar oldukça nadirdir.

Besin alerjileriyle ilgili videoyu izlemek için linke tıklayınız.


485 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANAFİLAKSİ

bottom of page